Строки оприлюднення звітів про договори про закупівлі, укладені без використання ЕСЗ

В які строки та що саме оприлюднювати за результатами закупівель за постановою № 169 з 10 вересня 2022 року до набрання чинності особливостей?
image21

Моніторинг прямих договорів: дороговказ від Держаудитслужби

10 вересня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України та інших законодавчих актів України щодо здійснення оборонних та публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану» від 16.08.2022 № 2526, які, зокрема, доповнено пунктом 3-8 Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про публічні закупівлі» наступного змісту: «Установити, що на період дії правового режиму воєнного стану в Україні в разі здійснення замовником закупівлі без використання електронної системи закупівель, за умови, що вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тис. грн, замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору. Замовники можуть не публікувати інформацію про своє місцезнаходження та/або місцезнаходження постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг), та/або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг, якщо поширення такої інформації несе ризики для безпеки замовника та/або постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг)».

Постановою № 169 визначено, що за результатами здійснення без використання електронної системи закупівель замовник/державний замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю, а також всі додатки та зміни до нього після його укладення, але не пізніше ніж через 70 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях в електронній системі закупівель, за умови, що вартість закупівлі становить або перевищує 50 тис. грн.

Також Постановою № 169 передбачено, що у разі здійснення закупівлі, вартість, якої є меншою ніж 50 тис. грн, без використання електронної системи закупівель замовник обов'язково дотримується принципів здійснення публічних закупівель, не вносить інформацію про таку закупівлю до річного плану та не оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

Тож, логічно, що у замовників виникають запитання щодо того, в які строки оприлюднювати звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, а також що має оприлюднити замовник в електронній системі закупівель?

Строки оприлюднення інформації в електронній системі закупівель

Мінюст згідно листа від 30.01.2009 № Н-35267-18 зазначає, що у випадку суперечності норм  підзаконного акта нормам закону слід застосовувати норми закону, оскільки він має вищу юридичну силу. Тож, у разі укладання прямого договору, за умови, що вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тис. грн, замовник має керуватися строками, визначеними у Законі України «Про публічні закупівлі, а саме: протягом 10 робочих днів оприлюднити звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

Що саме з 10.09.2022 року має оприлюднювати замовник в електронній системі закупівель

Постанова № 169 передбачає обов’язок замовника оприлюднювати звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю, а також всі додатки та зміни до нього після його укладення, за умови, що вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тис. грн. Але Закон України «Про публічні закупівлі визначає обов’язок оприлюднення виключно звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, за умови, що вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тис. грн.

Згідно листа Міністерства Юстиції України від 30.01.2009 № Н-35267-18, замовник має керуватися нормами Закону України «Про публічні закупівлі» та оприлюднювати звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. Додатково, за бажанням замовника, може оприлюднюватися й договір про закупівлю, всі додатки та зміни до нього.

Чи варто оприлюднювати протягом 10 робочих днів звіти, якщо договори укладені до 10.09.2022 року

Ні, так як статтею 58 Конституції України визначено, що Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Тому, у разі здійснення закупівель без використання електронної системи закупівель, вартість яких становить або перевищує 50 тис. грн замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю, а також всі додатки та зміни до нього після його укладення, але не пізніше, ніж через 70 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Джерело: офіційний сайт ДП Prozorro

 

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація 👇

Зареєструватися

Статті за темою

Усі статті за темою

Якими будуть закупівлі у 2023 році — коментар експерта

Рік війни, 2022-й, був надскладним для закупівельників. Життя і робота під звуки сирен, кардинальні зміни у закупівельному законодавстві, адаптація до нових реалій. Було непросто, проте експерти застерігають, що й надалі перевести дух не вдасться. До чого готуватися закупівельникам у 2023 році та на що перейдуть головні акценти у закупівлях — ділимося
7051

Враховуємо санкційні заборони у вимогах до учасників

Розбираємо санкційні списки України, кого стосуються санкції, чому їх застосовувати, які умови встановити та яка позиція органів контролю щодо врахування санкційних заборон у вимогах до учасників.
4769

Закупівля для об’єктів критичної інфраструктури - аналіз експерта

Як закуповувати для об’єктів критичної інфраструктури? Пояснимо, коли замовник за Постановою № 169 може закупити потрібне за прямим договором, щоб забезпечити функціонування об’єктів критичної інфраструктури.
6650

Спрощена закупівля: етапи, строки, особливості

Етапи, строки та «підводні камені» при проведенні спрощених закупівель у 2022 році роз’яснює експерт. Зверніть увагу на вимоги до закупівель в умовах воєнного стану щодо спрощених закупівель і збережіть цю статтю як дорожню карту для роботи.
34232

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді