Чи оприлюднювати в ЕСЗ договір оренди дизельного генератора

Чи підлягає публікації в Prozorro договір оренди дизельного генератора? Чи поширюється дія Закону України «Про публічні закупівлі» на оренду дизельних генераторів?

12.jpg

Послуги з надання в оренду дизельного генератора замовники придбавають відповідно до вимог закупівельного законодавства. Аргументуємо.

Придбання замовником товарів, робіт і послуг вважають публічною закупівлею (п. 25 ч. 1 ст. 1 Закону № 922).

У розумінні Закону № 922 послуги — будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найм (оренда), лізинг, а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт, поточний ремонт з розробленням проєктної документації (п. 21 ч. 1 ст. 1 Закону № 922).

Закон № 922 виокремлює предмети закупівлі, на які його дія не поширюється. Це, зокрема, випадки, якщо предметом закупівлі є придбання, оренда землі, будівель, іншого нерухомого майна або майнових прав на землю, будівлі та інше нерухоме майно (п. 4 ч. 5 ст. 3 Закону № 922).

До нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення (ч. 1 ст. 181 ЦК). Рухомими речами є речі, які можна вільно переміщувати у просторі (ч. 2 ст. 181 ЦК).

Висновок експерта ►►►

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація 👇

Зареєструватися

Статті за темою

Усі статті за темою

Прозоро майданчики: як обрати для публічної закупівлі

Знаєте, що для закупівель через Prozorro Market насамперед треба вибрати е-майданчик, але не знаєте як та який обрати? Визначились з е-майданчиком, але не розумієте, як з ним працювати? Досить сумніватися, дізнайтеся правила роботи на майданчиках Prozorro просто зараз.
2496

Prozorro аукціон: як проходить

Пояснимо, що відбувається на кожному етапі аукціону у Prozorro. А також про зміни до Постанови № 1178, які дозволяють проводити відкриті торги без аукціону – у статті
1597

Порядок оприлюднення інформації про закупівлі в електронній системі закупівель

Розглянемо ключові правила розміщення інформації в електронній системі закупівель з урахуванням умов воєнного стану. Зокрема пояснимо, коли інформація в електронній системі вважається розміщеною. А також, як діяти у разі технічного збою електронної системи
10199

Кваліфікований електронний підпис (КЕП) у публічних закупівлях

В процедурі закупівлі і замовник, і учасник повинні підписати документи в електронній системі закупівель. Це можливо зробити виключно за допомогою електронного ключа. Які ключі можна застосовувати та які вимоги до них в електронній системі закупівель розглянемо у статті
2584

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді