Ревізії фінансово-господарської діяльності: як правильно діяти замовнику

Неприємних наслідків ревізій багато замовників могли б уникнути, якби керівники та посадові особи установ знали, як поводитися під час інспекційного заходу. Які види ревізій бувають, скільки вони тривають та на що звернути увагу замовникам, щоб вберегтися від шахраїв та недоброчесних перевіряльників?


Держава контролює, як замовники дотримують, зокрема, бюджетного законодавства та законодавства у сфері закупівель, у тому числі під час заходів держфінконтролю.

Ревізія — це один із заходів інспектування, який проводить орган держфінконтролю.

Види ревізій

Ревізії поділяються на планові та позапланові.

Так, планова виїзна ревізія не має перевищувати 30 робочих днів.

Позапланова виїзна ревізія, своєю чергою, не має перевищувати 15 робочих днів.

⚡️ Чи можуть аудитори розпочати ревізію без керівника

Планова виїзна ревізія

Планову виїзну ревізію посадові особи органу держфінконтролю проводять за сукупними показниками фінансово-господарської діяльності підконтрольних установ за письмовим рішенням керівника органу держфінконтролю не частіше одного разу на рік.

Для проведення такого інспекційного заходу до підконтрольної установи надсилають не пізніше ніж за 10 днів до початку ревізії письмове повідомлення, де зазначають дату початку та закінчення.

Увага! Законодавством встановлено строк, коли орган держфінконтролю зобов’язаний надіслати повідомлення. А ось строк, в який установа має отримати повідомлення, не визначений.

Планові виїзні ревізії проводять відповідно до затвердженого плану контрольних заходів. Такий план публікують на сайті ДАСУ.

☝️ Права замовника, якщо таке повідомлення не надійшло

Позапланова виїзна ревізія

Виходячи з назви, таку ревізію не передбачають плани роботи органу держфінконтролю. Цей захід проводять на підставі рішення суду або кримінального провадження, а про її початок установу не повідомляють.

Позапланові виїзні ревізії у підконтрольній установі проводять не лише за рішенням суду.

Підстави для позапланової виїзної ревізії

Підґрунтям для позапланового інспекційного заходу можуть стати:
  • звернення підконтрольної установи. Зазвичай з проханням провести контрольний захід звертаються щойно призначені керівники, щоб з’ясувати, в якому стані перебуває установа;
  • повідомлення посадовим особам установи, що їх ревізують через підозру про вчинення ними кримінального правопорушення відповідно до КПК.

У такій ситуації для початку ревізії достатньо постанови слідчого про її проведення після оголошення підозри посадовій особі підконтрольної установи.

Коли контролери мають право розпочали ревізію

Загальні вимоги до ревізії регламентують два нормативні акти, а саме:

Посадові особи органу держфінконтролю можуть розпочати ревізію, якщо:

• є підстави, які визначають Закон № 2939 та інші закони України;
• нададуть посадовим особам підконтрольних установ, інших суб’єктів господарської діяльності під розписку направлення на ревізію.

Форма направлення на ревізію визначена наказом Держаудитслужби від 12.02.2019 № 39.

✔️ Що обов’язково має містити направлення на ревізію

Під час позапланової ревізії посадові особи органу держфінконтролю також мають надати копію рішення суду про дозвіл проводити таку ревізію, в якому обов’язково зазначені підстава її проведення, дати початку та закінчення.

Щоб почуватися впевнено під час будь-якого контрольного заходу замовнику необхідно чітко знати свої права та права перевіряльників. Крім того, вміти аргументовано відстоювати свою думку.

Як поводитися під час перевірок, зокрема, ревізій та моніторингу експерти роз'яснюють на уроках курсу «Контроль у закупівлях: чим загрожує і як діяти замовнику».

Програма курсу

МОДУЛЬ 1.

МОДУЛЬ 2.

МОДУЛЬ 3.

Якщо ваш керівник сумнівається, чи оплачувати вам підвищення кваліфікації, нагадайте йому про штрафи в публічних закупівлях, які сягають десятків та сотень тисяч гривень. Ваші впевнені знання — це спокій і впевненість у будь-якій ситуації.

Зважте, що ми не примушуємо купувати "кота в мішку". Ми відкриті й впевнені у якості курсів Вищої школи Закупівельника, тож з радістю пропонуємо вам спробувати навчання на курсі з публічних закупівель безплатно, активуючи демодоступ. Жодних реквізитів банківських карток ви не залишаєте.

Ми працюємо прозоро і на результат, а ваша впевнені знання та рекомендації — найкраща винагорода для нас.



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді