Лоти у відкритих торгах з Особливостями

UA RU
Поділ предмета закупівлі на лоти може забезпечити більшу конкуренцію серед учасників тендеру. Наприклад, якщо оголосити закупівлю на великий обсяг товару без поділу на частини, не всі потенційні учасники зможуть дотримати технічних вимог до такого предмета закупівлі. Що таке лоти – пояснимо у статті
Скачайте Єдиний закупівельний словник 021:2015

Розглянемо, що мається на увазі під лотом предмета закупівлі у відкритих торгах з точки зору чинного законодавства. 

Лоти — це...

Лот (частина предмета закупівлі) — визначена замовником частина товарів, робіт чи послуг, на яку в межах єдиної процедури закупівлі учасникам дозволяється подавати тендерні пропозиції.

Таке визначення нам дає Закон № 922. Для визначення предмета закупівлі за лотами існують певні правила. Їх зокрема визначає Порядок визначення предмета закупівлі (далі Порядок № 708).

Відповідно Порядку № 708 замовник наділений правом визначати окремі частини предмета закупівлі (лоти) згідно з: 

  • показниками четвертої — восьмої цифр ЄЗС;
  • обсягом;
  • номенклатурою;
  • місцем поставки товарів, надання послуг або виконання робіт.

Так, визначення лотів проводиться не тільки згідно з цифрами ЄЗС, а ще й за обсягом, номенклатурою та місцем надання послуг, поставки замовлених товарів чи виконання робіт.

Тетяна Колісник консультант із питань публічних закупівель
Замовник проводив відкриті торги полотово. На один лот вийшов учасник, на інший — ні. Чи можна тепер укласти прямий договір за тим лотом, де на закупівлю ніхто з учасників не вийшов?

Мультилотова закупівля

Якщо замовник вирішить провести мультилотову закупівлю, він може у тендерній документації встановити опис окремої частини або частин предмета закупівлі (лота), щодо яких учасники можуть подати тендерну пропозицію.

Також інформацію щодо лотів предмета закупівлі замовник зазначає в оголошенні про проведення закупівлі. А саме зазначає назву предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником стосовно кожного лота та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів).

Замовник також може відмінити відкриті торги частково тобто за лотом (п. 52 Особливостей № 1178).

Відображення багатолотової закупівлі в системі здійснюються з урахуванням поділу на лоти. Тому при створенні нової закупівлі, тобто при оприлюдненні відповідного оголошення про закупівлю, необхідно на електронному майданчику поставити галочку в полі «Мультилотова закупівля».

Надалі замовник має право вносити у лот необхідні зміни, зокрема реагуючи на вимоги учасників, але тільки до моменту завершення періоду уточнень.

Замовник розглядає найбільш економічно вигідну тендерну пропозицію відповідно до вимог статті 29 Закону (положення частин другої, п’ятої - дев’ятої, одинадцятої, дванадцятої, чотирнадцятої, шістнадцятої, абзаців другого і третього частини п’ятнадцятої статті 29 Закону не застосовуються) з урахуванням положень пункту 43 цих особливостей.

Отже з урахуванням Особливостей у замовника залишається право укласти один договір про закупівлю з переможцем, об’єднавши лоти, у разі якщо учасник стає переможцем декількох або всіх лотів.



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді