Що врахувати в тендерній документації на закупівлю електроенергії

Що ж варто врахувати, коли складатимете тендерну документацію? Розставимо акценти

Під час тендеру учасник подав скаргу ➤ Як діяти замовнику?Кваліфікаційні критерії

Кваліфікаційних критеріїв не встановлюйте. Під час закупівлі електроенергії це дозволяє частина 3 статті 16 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922).

Та й взагалі максимально спрощуйте тендерну документацію, зокрема щодо документів учасників.

Проект договору

Проект договору в тендерній документації формуйте з урахуванням Примірного договору про постачання електричної енергії споживачу.

Такий Примірний договір НКРЕКП навела в додатку 5 до Правил роздрібного ринку електричної енергії, затвердженого постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 (далі — Примірний договір).

Порядок змін договору

У тендерній документації мають бути не лише проект договору, а й порядок зміни його умов. Указуйте такий порядок зміни безпосередньо в проекті договору.

Примірний договір не містить порядку внесення змін до ціни за електроенергію. Тобто в ньому не обумовлено, як змінюватиметься в майбутньому ціна, які документи в такому разі повинен подавати постачальник замовнику.

Тож аби скористатися, скажімо, правом на внесення змін за продуманим замовником алгоритмом (зокрема щодо документального підтвердження) у разі коливання ціни за одиницю товару на ринку в межах 10%, яке дає пункт 2 статті 36 Закону № 922, передбачайте відповідний розділ з таким алгоритмом у самому проекті договору. А не просто в тендерній документації.

Адже буває, що замовники в розділі тендерної документації щодо істотних умов договору обумовлюють порядок зміни ціни. Але потім не вносять ці умови до проекту договору, і в договорі вони не з’являються. Як наслідок, після укладення договору замовники не можуть ними керуватися. Адже законодавство не передбачає такого механізму.

Вимоги до ліцензії

Передбачте в ТД вимогу для учасників надати копію ліцензії на постачання електричної енергії. І саме для учасників, а не для переможця торгів.

Частина 3 статті 22 Закону № 922 дає замовнику право в тендерній документації передбачати іншу інформацію, яку замовник вважає за потрібне до неї включити. Тому радимо просити в учасника надати копію ліцензії, а не чекати моменту, коли такий учасник набуде статусу переможця.

Технічні умови

У технічних умовах до предмета закупівлі вкажіть:

1) клас напруги електроенергії;

2) обсяг (кількість) в одиницях виміру — кВт•год;

3) перелік нормативних актів;

4) вимоги до якості постачання електричної енергії.

Постачати електричну енергію

споживачам можуть тільки ті електропостачальники, які отримали ліцензію (ч. 1 ст. 56 Закону № 2019)

Вимагайте, аби послуги з електропостачання надавалися безперервно.

Обумовте також комерційну якість послуг.

Як саме? Може, просто послатися на Кодекс систем розподілу, затверджений постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 310 (далі — Кодекс систем розподілу), у частині якості електроенергії?

Наразі є два нормативних акти, що визначають якість електроенергії:

  • ДСТУ EN 50160:2014 «Характеристики напруги електропостачання в електричних мережах загальної призначеності», прийнятий наказом Мінекономрозвитку від 20.05.2014 № 573 (далі — ДСТУ);
  • ГОСТ 13109-97 «Норми якості електричної енергії в системах електропостачання загального призначення», що був введений в дію ще 1999 року.

Ці документи регулюють однакові питання, хоча подекуди роблять це по-різному.

Утім, у Кодексі систем розподілу зазначено, що параметри якості електричної енергії в точках приєднання споживачів у нормальних умовах експлуатації мають відповідати параметрам, визначеним ДСТУ.

Тому рекомендуємо керуватися ним і передбачати в тендерній документації посилання на відповідні якісні характеристики електричної енергії, передбачені ДСТУ та договором з оператором системи розподілу;

СТАТТЯ ДО ТЕМИ

Закупівля електроенергії за новими правилами: бути чи не бути

5) строк постачання;

6) місце постачання.

Указуйте не просто номер будівлі на певній вулиці, а межу балансової належності об’єктів споживача;

7) перелік об’єктів (точок) підключення споживача — назви, адреси.

Як бачимо, закупівля постачання електричної енергії має свої особливості. І аби така закупівля була вдалою, їх треба врахувати ще на етапі формування умов тендерної документації.

Постачання електроенергії має відповідати вимогам: Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII Закону України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 № 2019 та нормативно-правових актів, виданих на його виконання, зокрема: Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312; Кодексу систем розподілу, затвердженого постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 310



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді