Очікувана вартість предмета закупівлі: перевірте свої знання

UA RU
Автор
головний редактор Вищої школи Закупівельника
Очікувану вартість предмета закупівлі замовник визначає ще перед тим, як такий предмет закупівлі придбати, тобто на етапі планування. Та ціни постійно змінюються, особливо в умовах воєнного стану. Тож буває складно точно визначити очікувану вартість товару, роботи чи послуги, яку закуповуватиме. Переконайтеся, чи правильно ви дієте на цьому етапі закупівлі

💡 ПРОЙТИ КОРОТКИЙ ТЕСТ ДЛЯ ЗАКУПІВЕЛЬНИКІВ

Чому важливо вміти правильно розраховувати очікувану вартість

Уявімо, замовник визначає очікувану вартість палива у той момент, коли його ринкова ціна становить 45 грн. До моменту проведення закупівлі вартість палива може змінитися, наприклад:

  • вирости до 50 грн. У такому разі ціна, визначена замовником, — занижена. А за заниженою ціною учасники не братимуть участь у торгах, адже їм це не вигідно;
  • знизитися до 40 грн. У цьому випадку вартість палива, яку визначив замовник, — завищена. А отже, замовник не досягне реальної економії за результатами закупівлі — тобто не дотримає одного з ключових принципів здійснення публічних закупівель. Така закупівля приверне увагу представників органів контролю, адже за закупівлі за завищеними цінами передбачена відповідальність.

Отже, правильно визначена очікувана вартість — гарантія того, що закупівля зацікавить потенційних учасників, стимулюватиме конкуренцію і забезпечить ефективний закупівельний процес.

У навчальних програмах Вищої школи Закупівельника очікуваній вартості ми присвячуємо окрему тему. У ній розбираємо покроково, за яким алгоритмом правильно визначити очікувану вартість. Коли учень його опанує, то не хвилюватиметься про відсутність учасників на торгах та вчасно забезпечить власну потребу.

Ще один ризик під час визначення очікуваної вартості в непередбачуваних умовах воєнного стану — валютні коливання ціни. Вони можуть позначитися на тому предметі закупівлі, який придбаває замовник. На лекціях програми учні навчаться враховувати такі коливання і формувати очікувану вартість передбачливо.

Зокрема, навчимо найголовнішому — ще на етапі формування тендерної документації у проєкті договору передбачати порядок перерахунку зміни ціни договору залежно від курсових коливань.

Бонус! Учень зможе скачати, щоб тримати під рукою:

  • формули для розрахунку за різними методами;
  • варіанти розрахунку, які можна прописати у проєкті договору.

Окрім правильного розрахунку, законодавство вимагає від замовника очікувану вартість обґрунтувати. Опанувавши нашу програму, і з обґрунтуванням учні не матимуть труднощів.

🎁 ОТРИМАЙТЕ ПОДАРУНОК ВІД РЕДАКЦІЇ — ШПАРГАЛКА ПІД СКАЧУВАННЯ, ЯКА ДОПОМОЖЕ У РОБОТІ

 

Schkola1.png

Станьте слухачем Вищої школи Закупівельника,

щоб швидко опановувати всі закупівельні зміни в умовах воєнного стану

 

 

 

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді