Довгострокові зобов’язання у закупівлі

Якщо замовник бере довгострокові зобов’язання, як запланувати закупівлю? В який спосіб йому зручніше проводити закупівлю та про довгострокові зобов’язання в переговорній - наш експерт.

Довгострокові зобов’язання у закупівлі - приклад

Ситуація

Замовник має міську цільову програму на 20222025 роки. У ній передбачена розробка інформаційної програми для ЗОЗ міста. Кошти за програмою розподілені на роки, суми на кожний рік різні однак перевищують 200 тис. грн. В кошторисі замовника є лише сума, передбачена на виконання заходів програми 2022 року. Оскільки програма єдина і її розроблення передбачено протягом 4 років, як запланувати закупівлю лише на суму кошторису чи на всю суму, що в програмі, а графік виконання робіт та оплат розбити за роками?

Рішення

Законним є будь-який із цих способів. Тож вибір — за замовником. Пояснимо, що врахувати.

image36

Бюджетне законодавство про довгострокові зобов'язання

Довгострокові зобов'язання у закупівлі - це

Довгострокове зобов'язання — це зобов'язання розпорядника бюджетних коштів/одержувача бюджетних коштів, строк дії якого перевищує один бюджетний період та відповідно до якого необхідно провести платежі протягом поточного та майбутніх бюджетних періодів, узяте на облік органами Казначейства в межах бюджетних асигнувань з урахуванням календарного плану до довгострокового договору.

За довгостроковими бюджетними зобов’язаннями, строк дії яких перевищує один бюджетний період (довгострокові договори, більше одного року), розпорядники/одержувачі бюджетних коштів проставляють в Реєстрі бюджетних зобов’язань суми в межах планових показників поточного бюджетного періоду на підставі даних календарного плану до довгострокового договору (п. 2.2 Порядку № 309).

Довгострокові зобов'язання у закупівлі алгоритм

Маємо 2 способи закупівель.

З огляду на це, замовник може сам обрати, в який спосіб йому зручніше проводити закупівлю.

1. Можна оголосити тендер на усю очікувану вартість закупівлі й укласти договір на три роки. У такому разі в договорі про закупівлю слід передбачити умови поетапної оплати в межах виділених коштів у бюджетному році.

2. Можна оголосити закупівлю в межах виділених коштів на рік, а в наступному році скористатися переговорною процедурою закупівлі.

Довгострокові зобов'язання в переговорній

Переговорну процедуру закупівлі закупівлі замовник може застосовувати, якщо після укладення договору про закупівлю у нього виникла потреба у закупівлі додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника (п. 5 ч. 2 ст. 40 Закону № 922).

Довгострокові зобов'язання - тендер

Можливість і умови таких додаткових робіт чи послуг можна передбачити в основному договорі про закупівлю, який замовник укладає за результатами проведення тендера.

Закупівлю додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника у того самого учасника замовник може проводити протягом трьох років після укладення договору про закупівлю, якщо загальна вартість таких робіт чи послуг не перевищує 50% ціни основного договору про закупівлю, укладеного за результатами проведення тендера.



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді