Закупівля заправки картриджів: обираємо код ДК

UA RU
Доки є потреба у друці, доти й буде потреба у технічному обслуговуванні відповідної техніки. Витрати, зокрема на закупівлю картриджів, часом сягають кількох мільйонів гривень на рік, як наслідок — стають предметом уваги та перевірок органів контролю. Який код ДК для заправки картриджів обрати, щоб не припуститися помилки, — пояснюємо

Чи не всі замовники стикаються з використанням техніки для друку та розмноження документів — принтерами та іншими багатофункціональними пристроями для відтворення тексту на фізичних носіях (папері, плівці тощо). Попри постійний ріст відсотку електронного документообігу (без використання паперових носіїв), друк і надалі є актуальним. А технічне обслуговування, ремонт та відновлення такої техніки вимагає постійних витрат.

Найбільш поширеним видом технічного обслуговування техніки для друку, яку закуповують замовники, є послуги з заправки та відновлення змінних блоків (так званих «картриджів»), які містять розхідний матеріал (тонер) для виконання друку.

Розберемося, який cpv код для заправки картриджа обрати під час закупівлі.

Відповідно до пункту 3 Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15.04.2020 № 708, предмет закупівлі товарів і послуг замовник має визначати за пунктами 21 і 34 частини 1 статті 1 Закону № 922 та за показником четвертої цифри основного словника національного класифікатора України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник», затвердженого наказом Мінекономіки від 23.12. 2015 № 1749 (далі — Єдиний закупівельний словник, класифікатор).

У Єдиному закупівельному словнику ми не натрапимо на окрему послугу з заправлення картриджів. Ба більше — можливості заправлення та відновлення змінних блоків (картриджів) найчастіше не передбачають і виробники такої продукції,  а вітчизняна сертифікація таких послуг здебільшого є недосконалою та спричиняє багато запитань.

 

service_slovnik.gif

Перевірте, чи правильно обрали CPV код для свого предмета закупівлі. Скористайтеся автоматизованим пошуком в системі Експертус Держзакупівлі

Скористатися пошуком

 

Проте реалії сьогодення змушують багатьох замовників заплющувати очі на такі невідповідності та надавати перевагу відновленню та заправленню використаних змінних блоків (картриджів), тим паче, що це забезпечує економію грошових коштів, хоча й не гарантує безперебійної роботи техніки.

З урахуванням того, що відновлення та поповнення розхідних матеріалів є формою технічного обслуговування, у Єдиному закупівельному словнику побачимо такі предмети закупівлі, до яких можна віднести послуги, які розглядаємо в цій статті:

Технічне обслуговування і ремонт офісної техніки (50310000-1)

Технічне обслуговування і ремонт офісної обчислювальної техніки

(50311000-8)
Технічне обслуговування і ремонт комп’ютерного обладнання (50312000-5) Технічне обслуговування і ремонт копіювально-розмножувальної техніки (50313000-2)
   

Послуги з ремонту фотокопіювальних пристроїв (50313100-3)

 

Послуги з технічного обслуговування фотокопіювальних пристроїв (50313200-4)
 
Послуги з ремонту і технічного обслуговування персональних комп’ютерів  (50320000-4)
Послуги з ремонту персональних комп’ютерів (50321000-1) Послуги з технічного обслуговування персональних комп’ютерів (50322000-8)

Ремонт і технічне обслуговування комп’ютерних периферійних пристроїв (50323000-5)

Технічне обслуговування комп’ютерних периферійних пристроїв (50323100-6)

Ремонт комп’ютерних периферійних пристроїв (50323200-7)
Послуги технічної підтримки користувачів персональних комп’ютерів (50324000-2)

☝️ Річний план закупівель на 2023 рік: ураховуємо Особливості

Отже, класифікатор розділяє такі поняття:

1. Комп’ютерний периферійний пристрій, до яких належать, у тому числі, принтери та інші зовнішні периферійні пристрої комп’ютера, призначені для виводу текстової або графічної інформації, яка зберігається в комп’ютері, на твердий фізичний носій, зокрема, папір або полімерну плівку.

2. Фотокопіювальний пристрій, який, на відміну від вищеописаного, виконує суто копіювально-розмножувальну функцію без прив’язки до комп’ютера.

Водночас класифікатор до різних предметів закупівлі відносить як самі пристрої, так і послуги з їх ремонту та обслуговування.

Як бачимо, замовник, коли визначає предмет закупівлі, а також загальну суму очікуваної вартості та процедуру закупівлі, залежно від виду пристроїв має розділити послуги з заправки (відновлення) картриджів копіювально-розмножувальної офісної техніки (код 50310000-1) та картриджів комп’ютерних периферійних пристроїв (код 50320000-4).

Також слід враховувати, що в обох випадках такі послуги не є самостійним предметом закупівлі. Планування й обрання процедури має відбуватися з урахуванням потреби замовника в інших послугах, які передбачені основним предметом закупівлі. Приміром, послуг з технічного обслуговування персональних комп’ютерів тощо.

Поділ предмета закупівлі у 2023 році: коли можливий

За частиною 1 статті 4 Закону № 922 планування закупівель здійснюється на підставі наявної потреби у закупівлі товарів, робіт і послуг. Заплановані закупівлі потрібно внести до річного плану закупівель. Такий же порядок передбачають і Особливості № 1178. З огляду на те, що заправка та відновлення картриджів є формою технічного обслуговування, а не ремонту (потреби в якому часто неможливо передбачити заздалегідь), замовник здебільшого може визначити річні потреби в такому технічному обслуговуванні відповідно до наявної кількості техніки й очікуваних масштабів роботи. Тому доцільно визначити процедури проведення закупівлі з урахуванням саме річних потреб в послугах з метою уникнення ризиків бути звинуваченим в умисному поділі предмета закупівлі на частини.

vshzschool.jpg

РОЗПОЧАТИ НАВЧАННЯ



 

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді