Чи надавати 24 години на виправлення невідповідностей, коли учасник надав довідку, що не відповідає умовам ТД

1009
Автор
консультант із питань публічних закупівель, Київ

Запитання

Замовник у ТД встановив: «Для підтвердження відповідності учасник надає довідку в довільній формі, яка містить інформацію про те, що між учасником та замовником раніше не було укладено договорів, або про те, що учасник виконав свої зобов’язання за раніше укладеним із замовником договором про закупівлю». Учасник надав довідку, але в її тексті йдеться про укладання договорів з іншою установою. Чи можна надати учаснику 24 год на виправлення невідповідностей?

Відповідь

Так, надавайте 24 год. Пояснимо далі.

Якщо замовник під час розгляду ТП учасника процедури закупівлі виявив невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у ТП та/або подання яких передбачала тендерна документація (ТД), він розміщує у строк, який не може бути меншим, ніж два робочих дні до закінчення строку розгляду ТП, повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в ЕСЗ (п. 43 Особливостей).

Під невідповідністю в інформації та/або документах, які подав учасник процедури закупівлі у складі ТП та/або подання яких вимагає ТД, розуміється у т. ч. відсутність у складі ТП інформації та/або документів, подання яких передбачає ТД (крім випадків відсутності забезпечення ТП, якщо таке забезпечення вимагав замовник, та/або відсутності інформації (та/або документів) про технічні та якісні характеристики предмета закупівлі, що пропонує учасник в його ТП). Невідповідністю в інформації та/або документах, які надає учасник на виконання вимог технічної специфікації до предмета закупівлі, вважають помилки, виправлення яких не призводить до зміни предмета закупівлі, запропонованого учасником у складі його ТП, найменування товару, марки, моделі тощо.

Пункт 44 Особливостей визначає перелік підстав для відхилення ТП. Вказаний у запитанні недолік не міститься серед цих підстав для відхилення ТП. Отже, згаданий недолік підпадає під виправлення невідповідностей, про які йдеться у пункті 43 Особливостей.

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Як створити повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей

Якщо під час розгляду тендерної пропозиції учасника виявили невідповідності в інформації та/або документах, що подані ним у ТП та/або подання яких вимагалося ТД, маєте розмістити в ЕСЗ повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей. Як створити таке повідомлення в електронній системі розглянемо на прикладі.
2481

Сертифікат відповідності: вимагати чи ні

Перед замовниками часто постає дилема: чи потрібно вимагати сертифікат відповідності. Тож у статті акцентуємо на особливостях оцінки відповідності та покажемо на прикладах, як правильно вимагати сертифікати відповідності
3056

Невідповідність електронного підпису — дати 24 години vs відхилити

За порадами свіжого експертного матеріалу, який підготували редакція «Експертус Держзакупівлі» і юристи фірми «Світ права», зможете правильно сформулювати вимоги тендерної документації до того, яким має бути електронний підпис учасника. А якщо учасник їх не дотримає, знатимете, чи надавати 24 години, щоб він виправив невідповідності
3221

Як виправити помилку в ЕСЗ, яку допустили через технічні особливості роботи системи

Допустили технічну чи механічну помилку через технічні особливості роботи електронного майданчика? Ділимося, як виправити помилку в ЕСЗ, в експертному матеріалі від редакції «Експертус Держзакупівлі» і юридичної фірми «Світ права»
6420