Чи відхиляти ТП, якщо учасник надав трудову книжку з гербом УРСР

593
Автор
експерт із кадрових питань, Київ

Запитання

Деякі працівники мають трудові книжки, які видані за часів СРСР та в яких на титульних листах є герб УРСР. Якщо такі трудові книжки надають учасники в складі ТП, замовники іноді визнають це порушенням у зв’язку з дією законодавства про заборону радянських і російських символів. Чи справді це порушення?

Відповідь

Ні, це не порушення. Обґрунтуємо.

Документи із зображеннями герба СРСР, що видали підприємства, установи організації до 1991 року, не порушують законодавства про заборону пропаганди соціалістичного режиму.

Справді, титульна сторінка зразка трудової книжки, затвердженого постановою Ради Міністрів СРСР і Всесоюзної Центральної ради професійних спілок від 06.09.1973 № 656, передбачає зображення герба СРСР. Однак чинна постанова КМУ «Про трудові книжки працівників» від 27.04.1993 № 301 встановлює, що трудові книжки, видані раніше за встановленим зразком, не обмінюють.

Із 21.05.2015 діє Закон № 317. Він визначає правові основи заборони символіки комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні та встановлює порядок ліквідації символів комуністичного тоталітарного режиму.

Частина 3 статті 4 Закону № 317 дозволяє використовувати символіку комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, зокрема на документах:

  • державних органів та органів місцевого самоврядування (місцевих органів державної влади і управління), прийнятих чи виданих до 1991 року;
  • виданих зак­ладами освіти та науки, підприємствами, установами, організаціями до 1991 року (п. 3 ч. 2 ст. 7 Закону № 317).

Юридичні особи, політичні партії, інші об’єднання громадян, зареєстровані на день набрання чинності Законом № 317, що порушують його вимоги, зо­бо­в’я­зані протягом одного місяця з дня набрання чинності цим Законом привести свої установчі документи, найменування та/або символіку у відповідність до його вимог (пп. «а» п. 4 ч. 1 ст. 2 Закону № 3005).

Із 27.07.2023 набрав чинності Закон № 3005. Він забороняє, зокрема, будь-яке зображення державних прапорів, гербів та інших російських та радянських символів та встановлює порядок ліквідації цієї символіки.

Проте Закон № 3005 дозволяє використовувати символіку російської імперської політики, зокрема на документах:

  • державних органів, органів місцевого самоврядування (місцевих органів державної влади і управління), прийнятих чи виданих до набрання чинності цим Законом;
  • виданих зак­ладами освіти та науки, підприємствами, установами, організаціями до набрання чинності цим Законом.

Тож якщо учасник надає у складі тендерної пропозиції копію трудової книжки (сторінок із неї) раніше встановленого зразка, він не порушує законодавства.

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Пов’язані особи в публічних закупівлях 2024

Чи легко встановити, чи пов’язані особи під час тендеру? Не поспішайте відповідати на це запитання. Для початку ознайомтеся з ознаками та прикладами пов’язаних осіб. Вивчіть значущі судові рішеннями та алгоритми дій замовника, у разі встановлення пов’язаності під час проведення закупівлі.
5767

Кінцевий строк подання тендерних пропозицій: що необхідно пам'ятати

Оприлюднюючи інформацію в ЕСЗ, пам'ятайте про строк, після якого закінчиться можливість будь-яких змін в документах та вимогах до учасників. Як правильно його розрахувати — роз'яснюємо у статті
4369

Пункт 47 Особливостей: як перевірити учасника після змін до Особливостей

Замовник приймає рішення про відмову учаснику процедури закупівлі в участі у відкритих торгах та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі в певних випадках. Розглянемо, як перевірити учасника на наявність таких підстав з урахуванням змін після 09.04.2024
11744

Строки у відкритих торгах з Особливостями

Враховуючі часті зміни до закупівельного законодавства, зорієнтуватися у строках проведення відкритих торгів буває не легко. Замовник також має вчасно оприлюднити необхідну інформацію під час проведення відкритих торгів. Наша шпаргалка зорієнтує вас у основних строках у відкритих торгах
579

Як відхилити пропозицію учасника або переможця у торгах

Відхилення тендерної пропозиції учасника та переможця відбувається за різних підстав. Експертний аналіз умов, за яких законодавство дозволяє відхиляти тендерні пропозиції, допоможе замовникам не допустити помилок та вбереже від можливих оскаржень
15552