Токени в електронних довірчих послугах будуть скасовані

Обов’язкове використання токенів під час електронних довірчих послуг скасують, їх замінять на удосконалений електронний підпис (УЕП).
Обрати ▶

Законодавець вніс зміни до ПКУ щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг.

Змінами, зокрема:

  • спростять порядок отримання електронних довірчих послуг;
  • забезпечать можливість використовувати УЕП, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів, та засобів електронної ідентифікації з аналогічним рівнем довіри.

Відтак користувачі зможуть застосовувати як носій особистого ключа електронного підпису звичайний файловий носій (USB-Flash, CD, DVD).

Натомість за ще чинними вимогами для кваліфікованого електронного підпису або печатки особистий ключ слід зберігати на захищеному носії (токені).

Зміни наберуть чинності 31 грудня 2023 року.

Нагадаємо, що на період воєнного стану та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування КМУ дозволив використовувати під час електронних довірчих послуг УЕП, окрім правочинів, що підлягають нотаріальному посвідченню та/або державній реєстрації у встановлених випадках (за постановою КМУ «Деякі питання забезпечення безперебійного функціонування системи надання електронних довірчих послуг» від 17.03.2022 № 300).

Джерело: Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг» від 07.02.2023 № 2918-IX

 

 

 

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація 👇

Зареєструватися

Статті за темою

Усі статті за темою

Коливання ціни на ринку

Поняття «коливання ціни товару» застосовується в Особливостях № 1178 для визначення умов, що дозволяються замовникам змінити ціну договору про закупівлю. Дізнайтеся, чим підтвердити коливання ціни на ринку та як його визначити, щоб без порушень внести зміни до договору. Розглянемо також особливості зміни ціни у разі коливання ціни на ринку газу та електроенергії
23

Методрекомендації щодо закупівель електроенергії: що передбачило Мінекономіки та в чому ризики замовників

Проведемо огляд Методрекомендацій Мінекономіки щодо закупівель електроенергії. Розберемо пропозиції щодо визначення очікуваної вартості, нюанси та ризики тендерної документації, технічних специфікацій, формульного ціноутворення, проєкту договору та умов щодо зміни ціни
57

Як внести зміни до істотних умов договору про закупівлю

Змінити умови договору про закупівлю досить не просто, але майже всі замовники зіштовхуються із такою необхідністю. Тому, законодавство передбачає окремі умови, коли в договір дозволяється внести зміни. Пояснимо, що врахувати
38750

Готуємось до укладання договору про закупівлю

Договір про закупівлю це завершальний етап і мета будь-якої процедури закупівлі. Але і на цьому етапі є правила, яких слід дотримуватися. Пропонуємо тому, хто знає – повторити, хто не в курсі – вияснити: як це відбувається на практиці.
1809

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді