Чи може КНП працювати з договором приєднання

378

Запитання

КНП потрібно укласти договір з організацією, яка працює тільки за договорами приєднання. Чи може КНП працювати за договором приєднання? Як бути з тим, що у КНП на цьому договорі не буде ідентифікатора Prozorro? Чи не буде це порушенням законодавства?

Відповідь

Так, замовник може працювати за договором приєднання. Пояснимо докладно.

В Особливостях терміни вживаються у значенні, зокрема, наведеному в Законі № 922 (п. 2 Особливостей).

Договір про закупівлю — господарський договір, що укладається між замовником і учасником за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару (п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону № 922).

Договір про закупівлю за результатами проведеної закупівлі згідно з пунктами 10 і 13 Особливостей укладається відповідно до Цивільного (ЦК) і Господарського кодексів України (ГК) з урахуванням положень статті 41 Закону № 922, крім частин 2—5, 7—9 статті 41 Закону № 922 та Особливостей (п. 17 Особливостей).

Випадки зміни істотних умов договору про закупівлю, укладеного саме відповідно до пунктів 10 і 13 (крім підпункту 13 пункту 13) Особливостей, визначає пункт 19 Особливостей.

Тобто договором про закупівлю в розумінні Особливостей є договір, який укладається за результатами проведеної закупівлі згідно з пунктами 10 і 13 Особливостей, та на який поширюються норми пунктів 17 і 19 Особливостей в частині укладання договору та зміни істотних умов договору.

Договірні відносини, що виникають під час укладення та виконання договору, який не є договором про закупівлю у розумінні Особливостей, — договір, який укладається згідно з пункту 11 Особливостей, — регулюють, зокрема, ЦК та ГК.

Договір обов’язковий для виконання сторонами (ч. 1 ст. 629 ЦК). Під час укладення господарського договору сторони зобов’язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строк дії договору (ч. 3 ст. 180 ГК).

Тетяна Колісник консультант із питань публічних закупівель
Дізнайтеся, якими документами підтверджувати відсутність конкуренції з технічних причин

Своєю чергою, під час укладення господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі типового договору, затвердженого КМУ, чи у випадках, передбачених законом, іншим органом державної влади, коли сторони не можуть відступати від змісту типового договору, але мають право конкретизувати його умови (ч. 4 ст. 179 ГК).

Отже, замовник може працювати за договором приєднання. При цьому чинне законодавство не вимагає зазначати безпосередньо у самому договорі ідентифікатор закупівлі.

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова угода про розірвання договору

Угода про розірвання договору знадобиться вам, щоб розірвати договір про закупівлю. Ми підготували для вас зразок додаткової угоди про розірвання договору за згодою сторін, залишилось лише його скачати та внести свої дані
64078

Строки у відкритих торгах з Особливостями

Враховуючі часті зміни до закупівельного законодавства, зорієнтуватися у строках проведення відкритих торгів буває не легко. Замовник також має вчасно оприлюднити необхідну інформацію під час проведення відкритих торгів. Наша шпаргалка зорієнтує вас у основних строках у відкритих торгах
575