Чи можна застосувати частину 3 статті 631 ЦК додатковою угодою до укладеного договору

805
Автор
консультант із питань публічних закупівель, Київ

Запитання

Укладений замовником договір не містить посилання на частину 3 статті 631 ЦК. Чи може замовник укласти додаткову угоду до такого договору, у якій застосувати положення статті 631 ЦК щодо умов договору, а саме передбачити оплату за спожиті послуги з 01.01.2023?

Відповідь

Виходитимемо з умов, за якими сторони уклали договір і виконують його.

Укладення договору про закупівлю та внесення до нього змін визначають положення пунктів 17 та 19 Особливостей (п. 17 Особливостей).

Договір про закупівлю за результатами проведеної закупівлі згідно з пунктами 10 і 13 Особливостей укладають відповідно до ЦК і ГК з урахуванням положень статті 41 Закону № 922, крім частин 2—5, 7—9 статті 41 цього Закону та Особливостей (п. 19 Особливостей).

Істотні умови договору про закупівлю, укладеного відповідно до пунктів 10 і 13 (крім підпункту 13 пункту 13) Особливостей, не можна змінювати після його підписання до виконання зо­бо­в’я­зань сторонами в пов­ному обсязі, крім випадків, визначених у підпунктах 1—8 пункту 19 Особливостей.

Тож у випадку, якщо договір про закупівлю замовник уклав за результатами проведеної закупівлі згідно з пунктами 10 і 13 Особливостей (за результатами відкритих торгів, запиту ціни пропозицій, на виняткових підставах незастосування процедури закупівель відкриті торги/запиту ціни пропозицій), застосувати щодо такого договору частину 3 статті 631 ЦК сторони не з­можуть. Адже укладання додаткової угоди, положення якої передбачатимуть можливість застосування умов договору до відносин, які виникли з 01.01.2023 відповідно до частини 3 статті 631 ЦК, свідчитиме про зміну істотних умов договору про закупівлю та вказуватиме на порушення законодавчих вимог.

Якщо ж у запитанні йдеться про договір, укладений відповідно до пункту 11 Особливостей, тобто «прямий» договір, то до договору теоретично можливо вносити зміни в частині допов­нення положень договору нормою частини 3 статті 631 ЦК.

Водночас варто зважати на позицію Верховного Суду, викладену у постанові від 12.10.2018 у справі № 910/21671/17. А саме: «Відповідно до статті 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків.

Згідно з частиною третьою статті 631 ЦК України сторони ­можуть встановити, що умови договору застосовуються до відносин між ними, які виникли до його укладення.

Водночас вказаною нормою закону не надається право сторонам застосовувати зворотну дію в часі пунктів додаткової угоди або ­договору, які змінюють врегульовані та вже виконані договірні відносини (аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 15.06.2018 зі справи № 910/14082/17, і Суд не вбачає підстав для відступу від вказаної позиції у розгляді цієї справи)».

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова угода про розірвання договору

Угода про розірвання договору знадобиться вам, щоб розірвати договір про закупівлю. Ми підготували для вас зразок додаткової угоди про розірвання договору за згодою сторін, залишилось лише його скачати та внести свої дані
64078

Строки у відкритих торгах з Особливостями

Враховуючі часті зміни до закупівельного законодавства, зорієнтуватися у строках проведення відкритих торгів буває не легко. Замовник також має вчасно оприлюднити необхідну інформацію під час проведення відкритих торгів. Наша шпаргалка зорієнтує вас у основних строках у відкритих торгах
575