Чи може медзаклад закуповувати ліки не через запит пропозицій, а одразу на відкритих торгах

951
Автор
консультант із питань публічних закупівель, Київ

Запитання

Чи може замовник закуповувати лікарські засоби, вартість яких становить понад 50 тис. грн та які передбачені Постановою № 686, не через запит пропозицій постачальників в електронному каталозі, а одразу на відкритих торгах з особливостями

Відповідь

У разі закупівель, розпочатих після 11 липня 2023 року, визначені Особливостями замовники мають право закуповувати на відкритих торгах лікарські засоби та медичні виробив за встановленим переліком лише тоді, коли запит пропозицій постачальників не відбувся. Пояснимо чому.

 

11 липня 2023 року набрали чинності зміни, внесені до Особливостей постановою КМУ від 07.07.2023 № 686.

Нові положення пункту 11-1 Особливостей передбачають:

  • у разі коли замовники, які є закладами охорони здоров’я або структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних (військових) адміністрацій,
  • здійснюють закупівлі лікарських засобів та медичних виробів за переліком згідно з додатком (далі – Додаток),
  • вартість яких становить або перевищує 50 тис. грн,
  • такі закупівлі здійснюються з використанням електронного каталогу відповідно до Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою КМУ від 14.09.2020 № 822 (далі – Порядок № 822), з урахуванням положень, визначених Особливостями.

Візьміть участь у безплатному вебінарі для закупівельників у медичній сфері

У разі коли закупівля з використанням електронного каталогу шляхом запиту ціни пропозицій постачальників не відбулася, замовник проводить закупівлю:

  • шляхом застосування відкритих торгів у порядку, визначеному цими особливостями, не збільшуючи при цьому очікувану вартість закупівлі, або
  • повторно шляхом запиту ціни пропозицій постачальників в електронному каталозі відповідно до Порядку № 822, з урахуванням Особливостей.

З огляду на викладене, якщо замовник закуповує лікарські засобив, які включені до Додатка до Особливостей, та вартість закупівлі таких лікарських засобів становить від 50 тис. грн, він зобов’язаний здійснити таку закупівлю з використанням електронного каталогу шляхом запиту ціни пропозицій постачальників.

Відкриті торги замовник має право провести у разі, якщо закупівля з використанням електронного каталогу шляхом запиту ціни пропозицій постачальників не відбулася.

Пунктом 55 Порядку № 822, встановлено, що у разі коли постачальник не підтверджує замовлення протягом двох робочих днів з дня отримання повідомлення про замовлення в ЕСЗ, відбір постачальника визначається ЕСЗ таким, що не відбувся, про що замовник повідомляється.

Тобто замовник має право провести відкриті торги лікарських засобів та медичних виробів у разі, якщо жоден з учасників не подав свою пропозицію на участь у запиті ціни пропозицій постачальників.

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Головне у травні для закупівельника 2024

В огляді — консультації, зразки, довідники, відеороз’яснення, коментарі останніх змін — усе, що знадобиться закупівельнику у травні. Цього місяця зверніть увагу на умови закупівлі додаткових робіт, вимоги, якими перевіряти учасника після оновлень в Особливостях, та зміни, які внесли до порядку реєстрації зобов’язань в органах Казначейства
980

Прозоро майданчики: як обрати для публічної закупівлі

Знаєте, що для закупівель через Prozorro Market насамперед треба вибрати е-майданчик, але не знаєте як та який обрати? Визначились з е-майданчиком, але не розумієте, як з ним працювати? Досить сумніватися, дізнайтеся правила роботи на майданчиках Prozorro просто зараз.
2497

Prozorro аукціон: як проходить

Пояснимо, що відбувається на кожному етапі аукціону у Prozorro. А також про зміни до Постанови № 1178, які дозволяють проводити відкриті торги без аукціону – у статті
1597

Електронний каталог закупівель: правила використання 2024

За останні два роки закупівлі в електронному каталозі зазнали суттєвих змін. Розглянемо, які умови та особливості використання електронного каталогу у 2024 році. А також — як він працює та в чому його переваги для замовника
4934