Чи правомірний договір без паспортних даних та ІПН фізособи

497
Автор
експерт, упов­новажена особа ДУ «Професійні закупівлі»

Запитання

Для відкритих торгів замовник установив таку кваліфікаційну вимогу: «На підтвердження інформації щодо наявності в учасника відповідних працівників, яка міститься в довідці за п. 1.1, надати: копії трудових книжок, договір цивільно-правового характеру або копії наказів про призначення на посаду». Учасник надав договір цивільно-правового характеру з фізичною особою, яка виконуватиме деякі послуги. У самому договорі з інформації про цю фізичну особу є тільки прізвище та ініціали, а ні паспортних даних, ні ІПН немає. Чи можна вважати такий договір правомірним?

Відповідь

У цивільному законодавстві існує поняття «презумпції правомірності правочину». Тобто правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлює закон або якщо суд не визнав його недійсним (ст. 204 ЦК).

Договір — це домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків. По суті, це багатосторонній правочин.

Відповідно до статті 6 ЦК сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов’язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Щоб договір набрав юридичної сили, він має відповідати загальним вимогам, передбаченим статтею 203 ЦК. Дотримувати їх — обов’язкова умова чинності будь-якого правочину.

Відсутність у момент учинення правочину вимог його чинності, передбачених частинами 1—356 ст. 203 ЦК, є підставою його недійсності (ст. 215 ЦК). Недійсність договору означає, що він не відповідає вимогам законодавства.

Недійсний договір — це договір, який не створює правових наслідків, крім наслідків, пов’язаних з його недійсністю

Договір може бути недійсним з підстав

  • суперечність змісту правочину ЦК, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства;
  • відсутність в особи, яка вчиняє правочин, необхідного обсягу цивільної дієздатності;
  • обмеження волевиявлення учасника правочину та/або невідповідність такого волевиявлення внутрішній волі учасника правочину;
  • спрямованість правочину не на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним;
  • суперечність правочину, що вчиняється батьками (усиновлювачами), правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей.

В інших випадках правочин може бути визнаний недійсним лише внаслідок прийняття судового рішення, яке має зворотну силу в часі (ст. 236 ЦК).

Загальні правила законодавства щодо укладення цивільно-правових договорів про надання послуг не передбачають вимоги зазначати в договорі паспортні дані сторін або ІПН.

За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов’язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором

Виконавець повинен надати послугу особисто, якщо інше не передбачено самим договором (ст. 902 ЦК).

Якщо виконавець є фізичною особою, він виступає стороною в договорі, набуває прав та обов’язків і діє від власного імені.

Ім’я фізичної особи, яка є громадянином України, складається з прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить (ст. 28 ЦК).

Тож в нашому випадку можна вважати, що встановити сторону, з якою учасник уклав аналогічний договір, неможливо. Адже повного імені виконавця договір не містить.

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова угода про розірвання договору

Угода про розірвання договору знадобиться вам, щоб розірвати договір про закупівлю. Ми підготували для вас зразок додаткової угоди про розірвання договору за згодою сторін, залишилось лише його скачати та внести свої дані
64073

Строки у відкритих торгах з Особливостями

Враховуючі часті зміни до закупівельного законодавства, зорієнтуватися у строках проведення відкритих торгів буває не легко. Замовник також має вчасно оприлюднити необхідну інформацію під час проведення відкритих торгів. Наша шпаргалка зорієнтує вас у основних строках у відкритих торгах
575